logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zapiekanka ziemniaczana

garnek żeliwny garnki żeliwne zapiekanka ziemniaczana
  • 15 g masła
  • 700 g woskowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 100 g startego sera gruyere
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g pokrojonego w paseczki, przyrumienionego boczku
  1. Żeliwny garnek posmarować masłem
  2. Ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, na nią wylożyć boczek a nastepnie 2 warstwy ziemniaków, każda posypana niewielką ilością czosnku, cebuli i sera oraz delikatnie przyprawiona solą i pieprzem
  3. Zakończyć warstwą ziemniaków, posypać pozostałym serem i polać śmietaną
  4. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC piec przez 30 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez godzinę aż ziemniaki będą miękkie a ser utworzy złocistą i chrupiącą skórkę.