Wyszukiwarka
zapiekanka ziemniaczana
- 15 g masła
- 700 g woskowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 100 g startego sera gruyere
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g pokrojonego w paseczki, przyrumienionego boczku
- Żeliwny garnek posmarować masłem
- Ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, na nią wylożyć boczek a nastepnie 2 warstwy ziemniaków, każda posypana niewielką ilością czosnku, cebuli i sera oraz delikatnie przyprawiona solą i pieprzem
- Zakończyć warstwą ziemniaków, posypać pozostałym serem i polać śmietaną
- W piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC piec przez 30 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez godzinę aż ziemniaki będą miękkie a ser utworzy złocistą i chrupiącą skórkę.